Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 300g parmezanu
- 200g czerstwego chleba
- 60g orzeszków pinii
- oliwa z oliwek
- buła tarta
- papryczka w proszku
- sól, pieprz
Paprykę opłukać, oczyścić i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i olejem. Piec przez 10 min w temp. 220 stopni.
Po upieczeniu ostudzić, następnie zdjąć skórkę i zmiksować z czerstwym chlebem, papryczką, startym parmezanem, orzeszkami pinii, solą i pieprzem.
Z tak przygotowanej masy formować okrągłe kulki, obtoczyć w bułce tartej i wstawić ma 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać np. posypane świeżą natką pietruszki. Ja podałam z sosem tzatziki.
Przepis pochodzi z książki "Złota łyżka" (Giovanni Ballarini, wyd. "Jedność")
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz