Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 100g tartego parmezanu
- 100g migdałów bez skórki
- po 4 gałązki tymianku, oregano, bazylii i mięty
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 żółtka
- kilka ząbków czosnku
- 100ml bulionu (może być z kostki)
- 100ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Schab natrzeć solą i pieprzem, schłodzić (zimny łatwiej ponacinać). Migdały podprażyć na patelni, posiekać. Przygotować farsz - ser zetrzeć na tarce małych oczkach, dodać zmielone migdały, żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól oraz pieprz.
Schab naciąć 4 razy wzdłuż, mniej więcej do połowy. W nacięcia włożyć farsz. Do naczynia żaroodpornego wlać bulion i wino, włożyć mięso. Przykryć folią aluminiową i piec 45 min w 200 stopniach, polewając od czasu do czasu sosem. Okryć i piec jeszcze 45 min w 180 stopniach. Dobry na zimno i na gorąco.
Oryginalny przepis Ewy Koterskiej z Malborka z "Kobiety i życia" (kwiecień 2024)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz