Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 125g niesolonych orzeszków ziemnych (lub mało solonych)
- 2 łyżki ostrego sosu chili
- 175ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry (dałam kozieradkę)
- szczypta kurkumy
- łyżka brązowego cukru
- sól
Orzechy ziemne podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Kiedy nabiorą złocistego koloru i ostygną, zmielić je w malakserze lub bardzo drobno rozdrobnić. Zmielone orzechy przełożyć do niewielkiego rondelka z sosem chili, mlekiem kokosowym, sosem sojowym, kolendrą, kurkumą, cukrem i solą. Podgrzewać przez 5 min na małym ogniu, mieszając, tak, aby sos się nie przypalił. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, następnie nadziać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Całość zanurzyć w sosie, podsmażać na grillu lun patelni grillowej, polewając przygotowanym wcześniej sosem. Podawać, kiedy mięso jest miękkie, przybrane zieloną natką pietruszki lub kolendry.
Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (Anna Leszczyńska-Rożek)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz