Składniki na ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (170g)
- 3/4 szklanki cukru (160g)
- łyżka z górką mąki ziemniaczanej
- łyżka z górką mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 600ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)
- 3 łyżki cukru
- 200g masła w temperaturze pokojowej
Poncz do nasączenia:
- ok.1/3 szklanki gorzkiej herbaty
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- słoik dżemu wiśniowego (300ml)
- ok. 120g okrągłych biszkoptów (u mnie podłużne)
- puszka masy kajmakowej (510g)
- posiekane orzechy włoskie do ozdoby
Na początku przygotowujemy ciasto orzechowe - białka ubić na sztywną pianę, następnie - miksując - stopniowo dodawać cukier. Do białek wsypać orzechy (zmieliłam na mąkę), mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Spód blaszki o wymiarach 24cm x 24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją góra-dół ok. 35min. Upieczone ciasto orzechowe wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa - 300ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić budynie, wlać do wrzącego mleka, zagotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę. Następnie, miksując, stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń. Postępować tak aż do wykończenia budyniu i powstania masy.
Zimne ciasto orzechowe nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarować dżem wiśniowy i wyłożyć masę budyniową. Na wierzchu masy ułożyć biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować masę kajmakową i udekorować wierzch ciasta posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc, aby smaki się przegryzły.
Przepis pochodzi ze strony:
https://www.obzarciuch.pl/2023/11/ciasto-woszka-sposrod-ciast-na-stole.html?m=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz