Składniki:
- 600-700g jagnięciny
- 4 łyżki stołowe białej mąki
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 600ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- odrobina sosu worcester
- 675g jednakowej wielkości ziemniaków
- 40g (3 łyżki stołowe) masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jagnięcinę pokroić w kostce, obtoczyć w mące i przyprawach. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nim położyć posiekaną cebulę i pokrojoną w półplastry marchewkę. Wlać do naczynia taką ilość bulionu, aby przykryć potrawę. Dodać odrobinę sosu worcester. Przykryć naczynie przykrywką i wstawić do piekarnika. Po godzinie sprawdzić potrawę. Jeśli mięso i warzywa są wystarczająco miękkie, a bulion lekko zgęstniał, gulasz jest gotowy.
Ziemniaki wrzucić do garnka z gotującą się osoloną wodą. Doprowadzić z powrotem do wrzenia, a następnie gotować 10 min na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ułożyć je na wierzchu gulaszu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie. Na ziemniakach ułożyć wiórki masła i piec całość jeszcze 40 min, aż ziemniaki będą dobrze upieczone na złoty kolor, a gulasz będzie bulgotać przy krawędziach naczynia. Podawać na stół od razu po wyjęcia z piekarnika.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Irlandzki gulasz jagnięcy z piekarnika | Kerrygold Polska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz