Składniki (na 8 sztuk):
- 330 gram mąki (dałam 100g jaglanej)
- 150 ml mleka
- 25g drożdży
- 40g cukru
- 50g roztopionego masła
- jajko
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 250-300g półtłustego twarogu
- żółtko (dałam całe jajko)
- opakowanie cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
dodatkowo jajko do posmarowania
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swą objętość).
Ser utrzeć razem z jajkiem, cukrami i skórką z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części (założyć do środka 1/3 z jednej strony, a potem 1/3 z drugiej), delikatnie przyciskając i wygładzając. Przeciąć ciasto wzdłuż krótszego boku na 8 części. Każdą drożdżówkę skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut.
Upieczone drożdżówki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepis pochodzi ze strony: Drożdżówki z serem • Pysznie czy przepysznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz