Składniki (na 8 sztuk):
- 500g mąki
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 60g masła
Nadzienie:
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki maku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Dzień wcześniej pokroić cebulę w piórka i wrzucić do gotującej się wody. Gotować 3-4 minuty, aż zrobi się szklista. Cebulę odcedzić i jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem i solą, a następnie przełożyć do słoika i zakręcić. Gdy wystygnie, odstawić do lodówki.
Następnego dnia drożdże wymieszać z cukrem i częścią letniego mleka. Odstawić na godzinę, aby zaczęły pracować. W garnku rozpuścić masło z resztą mleka, a następnie razem z rozczynem dodać do mąki. Jedno jajko roztrzepać i dodać do mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż nabierze sprężystości i będzie odchodziło od ręki. Przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to trwać ok. godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiać, podzielić na mniejsze kawałki i formować z nich okrągłe placki. Na środek każdego nałożyć przygotowaną wcześniej cebulę z makiem. Tak przygotowane cebularze zostawić na godzinę, aby jeszcze podrosły. Brzegi cebularzy smarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach do zrumienienia , czyli 20-25 minut.
Przepis pochodzi z książki "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze" (Magda Grzebyk)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz