SKŁADNIKI:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 100g mąki
- 200g cukru (lub erytrolu)
- 6 jajek
- szklanka orzechów, daktyli i rodzynek
- pół łyżeczki kardamonu
Masło razem z czekoladą rozpuścić na małym ogniu w rondelku, mieszając cały czas. Jajka z dodatkiem cukru i kardamonu ubić na puszystą masę. Połączyć z przestudzoną masą czekoladowo-maślaną. Dodać przesianą przez sito mąkę, pokruszone orzechy, pokrojone daktyle i rodzynki. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą niewielkiej tortownicy lub keksówki. Piec w 160 stopniach Celsjusza ok. 60-70 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (z książki "Szafran, mięta i kardamon" wydawnictwa Buchmann)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz