Składniki na spód:
- 250g mąki
- 40g drożdży
- 3/4 szklanki wody
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżka ziaren czarnuszki
- łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 250-300g twarogu
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- łyżka papryki słodkiej
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie, a następnie ugnieść. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Świeże drożdże przełożyć do szklanki, rozetrzeć z odrobiną cukru, a następnie zalać letnią wodą i mieszać, aż się rozpuszczą. Wodę z drożdżami dodać do mąki i wyrobić ciasto. Jeśli za bardzo się klei, podsypać mąką, a jeśli jest zbyt suche - dodać wody. Ciasto rozwałkować na cienki placek i rozłożyć na posmarowanej oliwą blaszce. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ser biały rozgnieść widelcem, dodać ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól, pieprz i tymianek. Farsz porządnie wymieszać ręką. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy wbić jeszcze jedno jajko lub dodać odrobinę śmietanki. Na ciasto wyłożyć farsz, wyrównać i posypać z wierzchu słodką papryką. Piec w piekarniku ok. 35-45 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Podawać z kiszonkami.
Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz