Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki czarnych porzeczek
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 125g masła
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (ok.70-80g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. W drugiej misce wymieszać mąkę i cukier z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia się składników. Dodać czarną porzeczkę i delikatnie wszystko wymieszać.
Muffinki wlać do foremek, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 18-20 minut.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://oryginalnysmak.pl/muffiny-z-czarna-porzeczka/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz