Składniki (na blachę o wymiarach 34cm x 23cm):
- herbatniki
- paczka okrągłych biszkoptów (120g)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem budyniowo-maślany:
- 1l mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (3x 40g)
- 200g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 4 żółtka dużych jaj
- 250g masła
Warstwa truskawkowa:
- 750g truskawek
- 4 łyżki żelatyny w proszku (16g)
- 50ml zimnej wody
- 80g cukru (można pominąć)
- łyżka soku z cytryny
Krem śmietankowy:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotować krem budyniowo-maślany - w misie miksera umieścić żółtka i oba cukry, następnie utrzeć końcówkami do ubijania białek na jasną, puszystą masę. Dodać budynie w proszku i kontynuować ucieranie do powstania gęstej pasty.
W garnku zagotować mleko. Odlać 3/4 szklanki zagotowanego gorącego mleka i dodać do utartej masy budyniowo-żółtkowej, zmiksować do połączenia. Tak powstałą mieszankę wlać do garnka z wrzącym mlekiem i zagotować, jak budyń, często mieszając. Budyń powinien wyraźnie zgęstnieć i się zagotować. Zdjąć z palnika i zostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do puszystości. Stopniowo, partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do połączenia się składników. Powinien powstać gładki i puszysty krem maślano-budyniowy.
Przygotować warstwę truskawkową - żelatynę w proszku zalać 50ml zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 10 min. W garnuszku wymieszać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (truskawki puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, dobrze wymieszać, całość zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Krem śmietankowy - schłodzoną w lodówce śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
Na spodzie formy ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować na nich połowę kremu maślano-budyniowego. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na herbatnikach drugą połowę kremu. Następnie ułożyć biszkopty i wylać na nie tężejącą masę truskawkową. Włożyć do lodówki do stężenia, następnie na wierzchu rozsmarować masę śmietankową. Udekorować esami-floresami z połowy tabliczki czekolady, rozpuszczonej w woreczku cukierniczym w kąpieli wodnej. Wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz