Składniki:
- 1,5 kg schabu
- duże cebule
- 2 jabłka
- garść żurawiny
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
- majeranek
- olej
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć obficie z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia podsmażyć mięso na mocno rozgrzanym oleju (wtedy mięso się "zamknie" i nie będzie wysychało w piekarniku) z każdej strony. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć posiekanymi jabłkami i cebulą. Dodać żurawinę i podlać wodą lub bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 1,5h (1h na 1 kg mięsa). Sos można zblendować ze śmietaną lub zostawić tak, jak jest.
Oryginalny przepis autorstwa Sylwii Machnik (kanał Milma na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=U211smejH6E&t=508s)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz