- 480g mąki pszennej
- 90g kakao
- 270g cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130ml oleju
- 400ml maślanki
- 400ml zaparzonej kawy
- 4 jajka
Krem:
- 500g twarogu (u mnie Twój Ulubiony z wiaderka)
- 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 3/4 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady gprzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
- 50g masła
Dodatkowo:
- ok. 150g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Połączyć płynne składniki z sypkimi, wymieszać do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 35x24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać połowę ciasta. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąc z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5 min do napęcznienia. Ser wymieszać mikserem z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 2 łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać całość do reszty kremu (to zapobiegnie powstawaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z kremem.
Jedno ciasto pozostawić w formie, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3h.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie, pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić nożem ślady na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/709-wuzetka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz