- 400g makaronu
- 2 opakowania serka ricotta po 250g
- pół szklanki mleka
- kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- garść rukoli
- tarty ser długodojrzewający (np. Bursztyn)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki uprażonych pestek słonecznika (opcjonalnie)
- kilka kaparów i czarnych oliwek (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni. Dodać pokrojone w paski lub kostkę pomidory z zalewy, ricottę i mleko, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, można dolać jeszcze trochę mleka. Makaron gotujemy al dente. Odcedzony makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą, całość posypujemy słonecznikiem i tartym serem, kładziemy po kilka kaparów i oliwek.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz