- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 75g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 500g jagód lub borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
- sok z połówki cytryny
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10-15min. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1h).
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 16 równych części. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozwałkować na cienki placek lub rozpłaszczyć w ręce. Na środku nałożyć 2-3 łyżki jagód i zlepiać bardzo dokładnie, jak pierogi. Gotowe bułeczki układać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 min. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20 min (do zarumienienia).
Przygotować lukier - rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem i sokiem z cytryny. Lukrować lekko ciepłe lub całkiem przestudzone bułeczki.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/553-jagodzianki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz