- 400g suchej ciecierzycy
- szklanka suchej zielonej soczewicy
- 1 kg pomidorów
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2-3 cebule
- szczypta szafranu
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonych nasion kolendry
- szczypta sproszkowanej papryki chili
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- przyprawa typu "warzywko"
- ewentualnie natka kolendry
- sok z cytryny
Ciecierzycę namoczyć poprzedniego wieczora, następnego dnia ugotować do miękkości. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler pokroić na plasterki. Razem z zieloną soczewicą i "warzywkiem" ugotować w dużym garnku do miękkości. Cebulę podsmażyć na dużej patelni, następnie dodać obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory. Chwilę poddusić, przełożyć do garnka razem z ugotowaną ciecierzycą, przyprawić i jeszcze chwilę gotować. Na koniec dodać sok z cytryny. Można podawać ze świeżą kolendrą.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz