- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- 2/3 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru z wanilią
- 125g masła
- pół opakowania dużego jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 100g gorzkiej czekolady
- szklanka wiśni bez pestek
Wymieszać w misce sypkie produkty - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i oba rodzaje cukru. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników, ewentualnie dodać jeszcze trochę jogurtu, jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno się dać zmiksować mikserem). Dodać posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec ok. 25-30 min w temp. 180st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis Moniki Kubackiej ze Szczecina ("Kobieta i Życie", lipiec 2019)
Przepis Moniki Kubackiej ze Szczecina ("Kobieta i Życie", lipiec 2019)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz