- 100g masła
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- smalec gęsi do smażenia (ok. 0,75 kg)
- cukier puder do posypania
Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem. Zestawić z ognia, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając, podgrzewać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto przestudzić. Wbić do niego po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do szprycki. Na małe kawałki pergaminu wycisnąć karbowane krążki. Obracać pergamin, włożyć do rozgrzanego tłuszczu po kilka krążków i smażyć na złoty kolor. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z kalendarza ściennego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz