Składniki:
- ok. 0,5 kg piersi z indyka
- 450g obranej dyni
- 200g pieczarek
- 1-2 cebule
- łyżeczka świeżego tymianku
- 3 łyżki mąki
- 2,5 łyżki masła
- łyżka oliwy
- pół małego kubełka śmietany 30%
- 600ml bulionu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Filet z indyka pokroić w kostkę, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać (u mnie mąka gryczana).
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć.
Na dużej patelni roztopić masło i wrzucić pokrojonego indyka. Podsmażyć, żeby nie był surowy, następnie przełożyć mięso do dużego garnka, a na patelni podsmażyć pieczarki. Zrumienione pieczarki wyjąć na talerz, a na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażoną dynię przełożyć do garnka z indykiem, dodać cebulę, wlać bulion, zagotować, a następnie dusić na małym ogniu, póki dynia nie zmięknie. Uważać, aby dynia się nie przypaliła. Pod koniec dodać odłożone pieczarki i śmietanę, delikatnie wymieszać, podawać posypawszy natką pietruszki.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz