(na głęboką blachę od piekarnika, można też zrobić z połowy składników)
- 4 opakowania serka mascarpone (1kg)
- 1l śmietany 30% lub 36%
- 4 opakowania biszkoptów podłużnych
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 3-4 torebki kawy dla dzieci
- kilka łyżek kakao
- ok. 10 łyżek brązowego cukru (u mnie kokosowy)
- mix do śmietany
Śmietanę uprzednio schłodzić w lodówce, ubić na sztywno, wsypać mix do śmietany i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodawać stopiono serek mascarpone i cukier oraz przestudzoną żelatynę. Kawę zalać wrzątkiem, przestudzić. Żelatynę zalać niedużą ilością wrzątku, również przestudzić. Na głębokiej blasze od piekarnika układać obok siebie biszkopty maczane w naparze z kawy. Następnie delikatnie rozsmarować na nich połowę śmietanowego kremu. Posypać kakao. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i rozsmarować na nich krem. Pospać kakao. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz