- 60 dag polędwicy wołowej
- 2 cebule, drobno posiekane
- 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 2 średnie ogórki korniszony, pokrojone w paski
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 20g masła
- 1 łyżka mąki
- 200ml bulionu mięsnego
- 100g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, natka do dekoracji
Mięso pokroić najpierw na plasterki o grubości 1cm, a potem w centymetrowe paski. Smażyć partiami na dużym ogniu przez ok. 2 min, przełożyć mięso na talerz i odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę i grzyby, posypać mąką, zalać bulionem, zagotować, a następne dodać kwaśną śmietanę. Dusić, ciągle mieszając do chwili, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodać mięso, musztardę i ogórki, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Danie wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki. Idealnie smakuje z podsmażonymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia rosyjska. Tradycje, smaki, potrawy" (tom 14/K)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz