- 1,2 kg mielonego mięsa z udźca indyka
- cebula
- 2 kolorowe papryki
- mały słoiczek czarnych oliwek
- 20 dag fety
- pół szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- pół pęczka natki
- kilka ząbków czosnku
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- łyżka ziół prowansalskich
- olej, sól, pieprz
- szczytka gałki muszkatołowej
Cebulę i paprykę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. podsmażyć warzywa, przestudzić. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, zioła, bułkę tartą oraz jajka. Następnie dodać przestudzone warzywa, pokrojone oliwki i fetę. Masę doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną, wyrównać, posmarować olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st, piec ok. półtorej godziny.
Oryginalny przepis pochodzi z "Magazynu kulinarnego" (dodatek do "Poradnika domowego" nr 11/2016)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz