Składniki:
- 60-70 dag wołowiny
- 3 woreczki ryżu brązowego (300g)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- słoiczek pędów bambusa w zalewie wodnej
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- ewentualnie 2 pałki selera naciowego ( w oryginalnym przepisie nie było, ale akurat musiałam do czegoś wykorzystać)
- kiełki soji lub fasoli mung (opcjonalnie)
- oliwa, sól, pieprz
Na oliwie poddusić cebulę i utartą na grubych oczkach marchewkę. Wołowinę pokroić w drobną kostkę i dusić w oddzielnym naczyniu do miękkości. Wymieszać z warzywami, dodać odsączone na sitku pędy babmusa, sos sojowy, seler i utarty na drobnych oczkach imbir. Chwilkę jeszcze dusić razem, przyprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z patelni dodać kiełki. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz