Na ciasto:
- 300g mąki (150g pełnoziarnistej orkiszowej i 150g pszennej typ 550)
- 200g masła
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 250g płatków migdałowych
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki miodu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 2-3cm tak, aby odpowiadało rozmiarem blasze od piekarnika. W garnuszku zagrzać miód z sokiem wyciśniętym z cytryny i łyżką wody. Wrzucić płatki migdałowe i sezam, wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie po powierzchni ciasta. Piec 15 minut w temperaturze 200st. Po wystudzeniu pokroić na kwadratowe ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz