- garść suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, kozaków)
- mały kubełek śmietany 12%
- łyżka mąki
- nieduża cebula
- oliwa, sól, pieprz
- natka pietruszki
- tarty żółty ser
Grzyby dzień wcześniej wieczorem namoczyć w niedużej ilości wody (tak, aby woda tylko przykryła je w garnku, w którym się będą gotować). Następnego dnia gotować je na małym ogniu ok. 15 min. Wystudzić, wymieszać ze śmietaną, zmiskować blenderem. Na oliwie poddusić cebulę, dodać łyżkę śmietany z grzybami i łyżkę mąki, chwilę podsmażyć, dodawać powoli resztę sosu grzybowo-śmietanowego, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z makaronem, udekorowane natką i tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz