- 2 szklanki mąki pszennej typ 550 (1 szklanka = 160g) + 3 kopiaste łyżki
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (trochę ponad szklanka)
- mały kubełek śmietany 18%
- jajko
- 25 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oliwy)
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, tymianek, kurkuma
Na maśle klarowanym podmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem, przestudzić. Drożdże połączyć ze śmietaną i cukrem, poczekać, aż wszystko "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, śmietanę z drożdżami, olej, cebulę z czosnkiem i przyprawy. Ciasto wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem wyrobić ponownie. Podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Układać na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać, aż wyrosną, następnie piec w temp. 200st ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz