- 200g masła
- 200g mąki żytniej razowej (pełnoziarnista, typ 2000)
- 150g cukru
- 175g suszonych daktyli (bez pestek)
- sok z cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 czubata łyżka kakao
- ewentualnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do niedużego garnka wrzucić daktyle, zalać 200ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 10 min, następnie zmiksować na gładką masę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii i jajka - całe, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, sodę i przyprawy, następnie dodawać do masy maślano-jajecznej na zmianę z pastą daktylową, mieszając tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 20cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170st przez ok. 50 min (do tzw. suchego patyczka).
Oryginalny przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-kardamonem-i-daktylami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz