- 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 500g mąki pszennej typ 550
- 84g świeżych drożdży
- 2 łyżki soli
- 150g twarogu
- łyżeczka mielonej kolendry
Z 500ml letniej wody, drożdży i 6 łyżek mąki zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Następnie dodać rozgnieciony widelcem ser, sól, kolendrę, 350 ml ciepłej wody i stopniowo dodawać mąkę (można na początku, póki ciasto jest dość rzadkie, wymieszać mikserem). Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Następnie ponownie krótko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę (ewentualnie dużą okrągłą formę do ciasta). Przykryć i odstawić jeszcze na 15min. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 250st. Po upływie 15-20 min na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 180st. Piec jeszcze ok. 1h. Po wyjęciu bochenek spryskać zimną wodą i ostudzić na kratce kuchennej.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", wyd. Świat książki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz