- 250g mąki pszennej (typ 550)
- 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (typ 2000)
- 4 jajka
- 42g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oregano
- 100g zielonych oliwek
- 100g orzechów włoskich
- 150ml białego wytrawnego wina
- 150ml oliwy / oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2 ząbki czosnku)
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zalać (mieszając stopniowo) lekko ciepłym mlekiem i winem (w temperaturze pokojowej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Do wyrośniętego ciasta dodać jajka i sól, dokładnie wymieszać. Następnie dodać orzechy włoskie, pokrojone oliwki i przyprawy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Następnie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec godzinę na złotobrązowy kolor. Zostawić na kratce kuchennej do wystygnięcia.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", wyd. Świat książki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz