sobota, 11 stycznia 2025

PERLICZKI Z MASŁEM LUBCZYKOWYM


 Składniki:

  • 2 przepiórki
  • pół kostki miękkiego masła
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pół główki czosnku
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • lubczyk
  • cebula
Perliczki opłukać, usunąć skrzydełka i szyję. Włożyć do osolonej wody i namaczać przez kilka godzin. Przygotować marynatę - czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wraz z pozostałymi składnikami do miękkiego masła, wymieszać. Natrzeć marynatą perliczkę, wsuwając część pod skórę i dając łyżkę marynaty do środka. Do środka włożyć też pół cebuli.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić brytfannę z perliczkami przykrytymi folią aluminiową. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec perliczki 50 min. Po tym czasie usunąć folię i piec jeszcze pół godziny w 130 stopniach.

Oryginalny przepis: 
https://www.youtube.com/watch?v=QGC2C0EpKrU&t=306s

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz