Składniki:
- 2 przepiórki
- pół kostki miękkiego masła
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- pół główki czosnku
- łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- lubczyk
- cebula
Perliczki opłukać, usunąć skrzydełka i szyję. Włożyć do osolonej wody i namaczać przez kilka godzin. Przygotować marynatę - czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wraz z pozostałymi składnikami do miękkiego masła, wymieszać. Natrzeć marynatą perliczkę, wsuwając część pod skórę i dając łyżkę marynaty do środka. Do środka włożyć też pół cebuli.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić brytfannę z perliczkami przykrytymi folią aluminiową. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec perliczki 50 min. Po tym czasie usunąć folię i piec jeszcze pół godziny w 130 stopniach.
Oryginalny przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=QGC2C0EpKrU&t=306s
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz