Składniki:
- 4 szklanki mąki (600g, u mnie orkiszowa typ 630 i częściowo jaglana)
- szklanka cukru (100g cukru i 100g erytrytolu)
- 200g masła
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- !kg pokrojonych w kostkę jabłek
- 2 budynie waniliowe (40g bez cukru) ugotowane w 2,5 szklanki mleka z łyżką masła
- cynamon do oprószenia jabłek
Z mąki, masła, jajek, cukru i proszku zagnieść ciasto, podzielić je na dwie nierówne części. Większą z nich wyłożyć formę, na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka wylać gorący budyń, przykryć je drugą częścią ciasta (zetrzeć schłodzone ciasto na tarce o dużych oczkach). Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Oryginalny przepis pochodzi ze zrywanego kalendarza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz