piątek, 24 stycznia 2025

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki (600g, u mnie orkiszowa typ 630 i częściowo jaglana)
  • szklanka cukru (100g cukru i 100g erytrytolu)
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • !kg pokrojonych w kostkę jabłek
  • 2 budynie waniliowe (40g bez cukru) ugotowane w 2,5 szklanki mleka z łyżką masła
  • cynamon do oprószenia jabłek
Z mąki, masła, jajek, cukru i proszku zagnieść ciasto, podzielić je na dwie nierówne części. Większą z nich wyłożyć formę, na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka wylać gorący budyń, przykryć je drugą częścią ciasta (zetrzeć schłodzone ciasto na tarce o dużych oczkach). Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Oryginalny przepis pochodzi ze zrywanego kalendarza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz