wtorek, 10 grudnia 2024

PIECZARKI ZAPIEKANE Z OCTEM BALSAMICZNYM


 Składniki:

  • 750g świeżych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju/oliwy
  • 40ml octu balsamicznego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pikantnych przypraw
  • sól do smaku
Pieczarki umyć. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać w misce z olejem i przyprawami, dodać sól oraz ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolity, aromatyczny sos. 

Pieczarki zamarynować - umieścić w dużym naczyniu i polać je sosem. Delikatnie wymieszać, aby każda pieczarka była dobrze pokryta marynatą. Pozostawić na 15 min, aby dobrze wchłonęły aromaty. 

Przełożyć pieczarki do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 min, aż staną się rumiane i miękkie. Od czasu do czasu przemieszać pieczarki, aby równomiernie się upiekły i zachowały soczystość.  

Przepis pochodzi ze strony "Smakowita kuchnia" na FB.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz