Składniki:
- 750g świeżych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju/oliwy
- 40ml octu balsamicznego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki pikantnych przypraw
- sól do smaku
Pieczarki umyć. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać w misce z olejem i przyprawami, dodać sól oraz ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolity, aromatyczny sos.
Pieczarki zamarynować - umieścić w dużym naczyniu i polać je sosem. Delikatnie wymieszać, aby każda pieczarka była dobrze pokryta marynatą. Pozostawić na 15 min, aby dobrze wchłonęły aromaty.
Przełożyć pieczarki do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 min, aż staną się rumiane i miękkie. Od czasu do czasu przemieszać pieczarki, aby równomiernie się upiekły i zachowały soczystość.
Przepis pochodzi ze strony "Smakowita kuchnia" na FB.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz