wtorek, 17 grudnia 2024

CZEKOLADOWY SERNIK BEZ PIECZENIA

 


Składniki (na tortownicę) na spód:

  • 150g ciasteczek pełnoziarnistych 
  • 40g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
  • 1kg twarogu
  • 4 duże jajka
  • 100g masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g cukru (zastąpiłam połowę erytrolem)
  • 2 budynie czekoladowe (na pół litra mleka)
  • 200 ml mleka
  • ok. 200g okrągłych biszkoptów
  • szklanka kawy
Polewa
  • 200g czekolady (po tabliczce mlecznej i gorzkiej)
  • 250ml śmietanki kremówki
  • łyżka masła
Masło i cukier podgrzać w garnku. Gdy masło się rozpuści, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać ser i jajka, krótko zmiksować i gotować, co jakiś czas mieszając masę. 

W kubku wymieszać budynie czekoladowe z mlekiem i wlać je do masy w garnku. Gotować chwilę, mieszając, aż całość zgęstnieje, podobnie jak budyń. 

Przygotować spód - ciasteczka zmielić w maszynce do kawy, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć tak powstałą masą spód tortownicy. Na spód z ciasteczek wylać połowę masy twarogowej i przykryć ją biszkoptami namoczonymi w kawie. Wylać resztę masy twarogowej. Sernik wystudzić.

W rondelku podgrzać kremówkę z masłem i rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzoną polewę rozprowadzić na wierzchu sernika. Schłodzić przez 8-12 godzin.

Oryginalny przepis - Beaty Pawlak, autorki bloga wypiekibeaty.com.pl

W oryginale na spodzie i na wierzchu sernika (pod polewą) są herbatniki czekoladowe, ok. 200g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz