Składniki (na tortownicę) na spód:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych
- 40g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 1kg twarogu
- 4 duże jajka
- 100g masła
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g cukru (zastąpiłam połowę erytrolem)
- 2 budynie czekoladowe (na pół litra mleka)
- 200 ml mleka
- ok. 200g okrągłych biszkoptów
- szklanka kawy
Polewa:
- 200g czekolady (po tabliczce mlecznej i gorzkiej)
- 250ml śmietanki kremówki
- łyżka masła
Masło i cukier podgrzać w garnku. Gdy masło się rozpuści, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać ser i jajka, krótko zmiksować i gotować, co jakiś czas mieszając masę.
W kubku wymieszać budynie czekoladowe z mlekiem i wlać je do masy w garnku. Gotować chwilę, mieszając, aż całość zgęstnieje, podobnie jak budyń.
Przygotować spód - ciasteczka zmielić w maszynce do kawy, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć tak powstałą masą spód tortownicy. Na spód z ciasteczek wylać połowę masy twarogowej i przykryć ją biszkoptami namoczonymi w kawie. Wylać resztę masy twarogowej. Sernik wystudzić.
W rondelku podgrzać kremówkę z masłem i rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzoną polewę rozprowadzić na wierzchu sernika. Schłodzić przez 8-12 godzin.
Oryginalny przepis - Beaty Pawlak, autorki bloga wypiekibeaty.com.pl
W oryginale na spodzie i na wierzchu sernika (pod polewą) są herbatniki czekoladowe, ok. 200g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz