poniedziałek, 30 grudnia 2024

RYBA PO CHIŃSKU

 Składniki:

  • ok. 1kg filetów rybnych (morszczuk, mintaj, dorsz)
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka (można zastąpić konserwową)
  • 1 żółta papryka
  • puszka ananasa (565g)
  • szklanka bulionu
  • 7 łyżeczek octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Filety rybne pokroić na 3-4cm kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić na chwilę na bok. Przygotować ciasto - do miski wbić jajka, wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, tak, aby kawałki ryby pokryły się ciastem. Rozgrzać olej na patelni. Na rozgrzanym oleju ułożyć kawałki ryby i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone kawałki ryby odsączyć na ręczniku papierowym.

Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Papryki pokroić w krótkie, ok. 2 centymetrowe paski. Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Zalewę zostawić, będzie potrzebna do do gotowania warzyw. Cebulę poddusić na patelni na rozgrzanym oleju. Kiedy zmięknie, dodać czosnek i marchewkę. Po kilku minutach dodać paprykę i ananasa. Wlać szklankę bulionu oraz sok z ananasa. Mieszać i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy i koncentrat pomidorowy. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszać w niewielkiej ilości wody. Dodać do warzyw i zamieszać. Warzywa gotować jeszcze kilka minut, na koniec doprawić pieprzem. 

Na spodzie miski ułożyć kawałki ryby, przykryć częścią warzyw (nie trzeba czekać, aż wystygną), dalej ułożyć kolejną warstwę ryby i warzywa, aż się skończą składniki. Poczekać, aż wszystko ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.  

Przepis pochodzi ze strony www.obzarciuch.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz