wtorek, 7 maja 2024

ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY

 



Składniki:

  • 20g suchych drożdży (lub 40g świeżych)
  • szklanka ciepłego mleka
  •  600g mąki pszennej (u mnie 500g mąki jasnej orkiszowej i 1--g jaglanej)
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • pół szklanki wody
Ponadto:
  • 100-120g masła
  • 3 łyżki suszonego koperku
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki (lub inny zestaw ulubionych ziół)
  • szczypta soli
Drożdże, wodę, letnie mleko, cukier wymieszać ze 100g mąki. Przykryć i zostawić pod przykryciem na 15min. Następnie dodać mąkę z solą i wymieszać. Dodać oliwę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Masełko wymieszać z suszonymi (lub świeżymi) ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, posmarować masełkiem ziołowym. Rozwałkowane ciasto pociąć na pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. Ułożyć w tortownicy, przykryć i zostawić na 20min (póki się nagrzewa piekarnik). Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ziolowy-chlebek-273355

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz