Składniki:
- 20g suchych drożdży (lub 40g świeżych)
- szklanka ciepłego mleka
- 600g mąki pszennej (u mnie 500g mąki jasnej orkiszowej i 1--g jaglanej)
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- pół szklanki wody
Ponadto:
- 100-120g masła
- 3 łyżki suszonego koperku
- 3 łyżki suszonej bazylii
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki (lub inny zestaw ulubionych ziół)
- szczypta soli
Drożdże, wodę, letnie mleko, cukier wymieszać ze 100g mąki. Przykryć i zostawić pod przykryciem na 15min. Następnie dodać mąkę z solą i wymieszać. Dodać oliwę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Masełko wymieszać z suszonymi (lub świeżymi) ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, posmarować masełkiem ziołowym. Rozwałkowane ciasto pociąć na pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. Ułożyć w tortownicy, przykryć i zostawić na 20min (póki się nagrzewa piekarnik). Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ziolowy-chlebek-273355
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz