Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka tymianku
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła klarowanego
- 10 śliwek
Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi umyte, osuszone i oczyszczone z błon polędwiczki. Odstawić je na 2h w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, by się ogrzało, i obrumienić je na patelni na maśle klarowanym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć połówkami śliwek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1h. Pokroić, podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis Joanny Ciślak z Gorlic, "Kobieta i Życie" (październik 2023)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz