Składniki:
- 2 kg mięsa z koguta
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 papryki
- 1 pałeczka cynamonu
- szklanka czerwonego lub różowego wina
- 3/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Mięso koguta poporcjować, na rozgrzanej patelni podsmażyć z każdej strony. Przełożyć do osobnego naczynia.
Do rozgrzanej i naoliwionej patelni wsypać posiekaną cebulę i pozwolić jej lekko zbrązowieć. To samo uczynić z pokrojoną papryką.
Kiedy warzywa będą gotowe, dodać je do mięsa, zalać winem i odczekać ok. 3 minuty, aż alkohol wyparuje. Następnie dodać pomidory, przecier, sól, pieprz i cynamon. Całość zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 1,5h. Regularnie sprawdzać i w razie potrzeby dolewać wodę.
Po tym czasie mięso powinno stać się miękkie i delikatne. To znak, że potrawa jest gotowa. Najlepiej podawać posypaną tartym serem z długim makaronem spaghetti.
Przepis pochodzi ze strony:
https://smakujgrecje.com/blog/2021/09/10/kogut-na-cieplo-dlaczego-kokoras-krasatos/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz