Składniki:
- 50g orzechów włoskich, mielonych
- 100g migdałów, mielonych
- całe migdały do dekoracji
- 3 jajka 200g masła
- 300g cukru białego (zastąpiłam 150g erytrolem)
- 100g śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 4-5 szklanek mąki typ 480
- łyżeczka proszku do pieczenia
- paczka cukru z prawdziwą wanilią (wtedy odjąć od ogólnej ilości cukru) lub aromat waniliowy
- szczypta soli
W misce umieścić miękkie masło, dosypać cukru i mieszać mikserem do osiągniecia jednolitej, kremowej masy. Dodać jajka, śmietanę i znowu zamieszać. Wsypać mielone migdały i orzechy, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kardamon, a całość zamieszać łyżką. Na koniec przesiać przez sito mąkę. Masę wymieszać ręcznie tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a ciasto było gładkie i elastyczne. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i wykrawać wybrane kształty szklanką lub foremką. Można też lepić ręcznie małe, spłaszczone kulki i układać je na blasze. Na koniec na każdym ciasteczku na środku umieścić migdał. Piec kilkanaście minut, aż się zrumienią.
Z podanej ilości wychodzą ok. 4 blachy ciastek.
Przepis pochodzi ze strony:
https://www.gosc.pl/doc/6662901.Szakarlama-gruzinskie-ciasteczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz