Składniki:
- 2 torebki ryżu (200g)
- 3 puszki tuńczyka w zalewie lub w oleju
- puszka kukurydzy
- por (biała część) lub cebula cukrowa
- 6 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku lub natki
Ryż ugotować tak, aby nie był kleisty (po ugotowaniu można go przelać zimną wodą i odstawić na sitku do odsączenia). Odsączyć kukurydzę, tuńczyka. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, drobno pokroić. Pora / cebulę pokroić w talarki, ogórki w kostkę, szczypiorek poszatkować. Dodać jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, schłodzić w lodówce i podawać.
Oryginalny przepis - Anna Leszczyńska-Rożek ("Gość Niedzielny").
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz