Składniki:
- 1-1,3kg mielonego mięsa z indyka
- czerwona papryka
- cebula
- 200 twardej fety
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- kilka ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 2 jajka
- pół szklanki tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przesmażyć na oleju. Odstawić do przestudzenia.
Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajka, pół pęczka natki pietruszki, pokrojone suszone pomidory (dobrze odsączone z zalewy), przestudzoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojoną z małą kostkę fetę. Wsypać pół szklanki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.
Tak przygotowaną masę przełożyć do prostokątnej, wąskiej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch surowego pasztetu i posmarować olejem. Piec w 190 stopniach ok. 1,5h, aż pasztet się ładnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przepis Lucyny Wachnik z Marek ("Kobieta i Życie" wrzesień 2023)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz