Składniki:
- 1 plaster fety (ok. 200g)
- 2 arkusze ciasta filo
- 2 łyżki mąki
- oliwa do smażenia i posmarowania ciasta filo
- łyżeczka prażonego sezamu lub czarnuszki
- 2 łyżki miodu
Na niezbyt głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Fetę obtoczyć w mące, a następnie ułożyć na cieście filo. Brzegi ciasta posmarować oliwą, a potem złożyć je tak, aby zawinąć fetę - najpierw dłuższe krawędzie, a potem krótsze. Przenieść na patelnię i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor - przez ok. 5-7 minut. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Polać miodem i obsypać uprażonym sezamem. Jeść na ciepło, zanim saganaki stwardnieje.
Przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości" Dionisiosa Sturisa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz