Składniki:
- 1-1,5kg karkówki
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- płaska łyżka soli
- płaska łyżka czerwonej sproszkowanej papryki
- kilka łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1-2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa lub ok. 0,5 litra bulionu
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na niezbyt grube plastry. Każdy plaster oprószyć z obu stron solą i pieprzem i następnie obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone mięso na przemian z plastrami cebuli, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypać czerwoną papryką. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 70 min.
Oryginalny przepis - Dorota Wójcicka, "Kobieta i Życie", marzec 2023
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz