Składniki:
- 1,3 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek mleka
- 200g zmielonych orzechów włoskich
- tabliczka dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej
- ewentualnie kilka łyżek kakao, jeśli babka ma być dwukolorowa
Polewa:
- surowe jajko
- 100g masła
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 6 łyżeczek kakao
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Do masy dodać zmielone orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeżeli chcemy upieć babkę dwukolorową, część ciasta przełożyć do drugiej miski i zmiksować z kakao.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok. 60min, to tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie, przygotować polewę. W miseczce rozmieszać surowe jajko z cukrem i kakao. Masło na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gorące wlać do jajecznej masy, chwilę miksować, odczekać, aż trochę zgęstnieje, polać babkę.
Oryginalny przepis na babkę pochodzi ze strony: http://zmyslowesmaki.pl/2013/04/18/babka-mocno-orzechowa/
Przepis na polewę czekoladową za: Menu Dorotki (YouTube).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz