Składniki:
Ciasto kruche:
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki krupczatki
- 125g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1-2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- cebula
- biała część pora
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 5-6 jajek
- kubełek śmietany (1,5 szklanki)
- 100-200g tartego sera gruyere'a (dałam 100g gran padano)
- 2 łyżki masła
- ewentualnie kawałek sera pleśniowego i kilka pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie. Włożyć śmietanę i masło. Posiekać szerokim nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a ciasto będzie elastyczne. Następnie zagnieść ciasto ręką w kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do formy. Spód nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i wysypać grochem lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 20 minut. Usunąć folię z grochem, wyjąć spód z piekarnika.
Cebulę i por pokroić, zrumienić na patelni, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki. Pomidory pokroić w paseczki. Rozbić jajka do miseczki (odłożyć jedno białko do posmarowania kruchego spodu), dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmiksować. Dodać tarty żółty ser, przecier pomidorowy i wymieszać. Podpieczony spód wysmarować roztrzepanym białkiem. Wyłożyć równomiernie cebulę, pora i kiełbasę oraz suszone pomidory, zalać masą śmietanowo-jajeczną. Dołożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i udekorować pokrojonymi w plasterki pomidorkami koktajlowymi. Piec ok, 30 minut do zrumienienia się wierzchu.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Tarty i quiche. Nowe łączenie smaków"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz