Składniki (na 12 sztuk):
- 330 ml wody
- drożdże - 7g suchych lub 14g świeżych
- 50g cukru
- 700g mąki pszennej (zastąpiłam 100g mąką orkiszową)
- 4 g soli
- 50ml oleju
- ewentualnie rozbełtane jajko do posmarowania
Z letniej wody, drożdży, łyżki mąki i cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy na 15 min. Dodajemy przesianą mąkę, sól i na końcu olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 12 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki okrągły placek, który kroimy radełkiem lub nożem do pizzy na 8 równych kawałków. Układamy jeden na drugim, chwytamy za wąski koniec i delikatnie skręcamy, a na koniec rozpłaszczamy, robiąc palcem dziurkę w środku. W dziurkę można włożyć suszoną żurawinę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Przepis pochodzi z Facebooka, profil "Smaczny".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz