Składniki (na dużą blachę 23 cm x 33 cm):
Spód:
- opakowanie herbatników typu "Petitki"
Masa sernikowa:
- 900g twarogu, zmielonego trzykrotnie (dałam twaróg z Wielunia "Mój ulubiony")
- 2 jajka
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 250ml śmietany kremówki
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka pasty z wanilii lub opakowanie cukru z wanilią
Mus pierniczkowy:
- 7,5 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki)
- 3 tabliczki mlecznej czekolady (300g)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (w oryginale 75g)
- 825 ml śmietany 36%
- opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza jest firmy Kotanyi) - 4 łyżeczki lub więcej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Ponadto:
- 250 śmietany 36%
- 2-3 pokruszone pierniczki
- słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Spód i masa serowa - składniki na masę (w temperaturze pokojowej) zmiksować tylko do połączenia. Formę wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć herbatniki, przelać masę serową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50 min. Wyjąć, wystudzić, posmarować powidłami.
Mus pierniczkowy - żelatynę zalać 50ml zimnej wody i wymieszać. Odstawić na 10 min. 275 ml kremówki podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Od razu wrzucić czekoladę, mieszając, by się roztopiła. Dodać przyprawy i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej. Pozostałą zimną kremówkę (550 ml) ubić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Tak samo dodać resztę. Mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Wyjąć, gorącym nożem pokroić w kostkę.
250ml kremówki ubić na sztywno (można lekko dosłodzić - 2 łyżkami cukru). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą szeroką tylką i wyciskać na każdą kostkę sernika kleks śmietany. Udekorować pokruszonymi pierniczkami (można zetrzeć na tarce).
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Sernik z musem pierniczkowym - Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz