Składniki na zaczyn:
- 5-10 dag drożdży
- 3,5 łyżki cukru
- szklanka letniego mleka
- 25 dag mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 75 dag mąki pszennej (można 10 dag zastąpić jaglaną)
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 7 dag masła
- sól
- ewentualnie opakowanie cukru z wanilią
- ewentualnie jajko do posmarowania ciasta, mak, sezam, rodzynki
Przygotować zaczyn - drożdże rozetrzeć z cukrem, następnie wymieszać z letnim mlekiem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jajka, miękkie lub roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Można też dodać garść sparzonych wrzątkiem rodzynek. Wyrabiać dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie podzielić ciasto na 3,5 lub 6 równych części. Z każdej części uformować grube na palec wałki. Zapleść w warkocz. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby wyrosło raz jeszcze. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wyrośniętą chałkę można posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można też posypać ciasto makiem lub sezamem. Piec ok. 45 min w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zródło: Chałka (gosc.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz