Burgery:
- 600g mięsa wołowego (ligawa)
- polędwica z indyka
- cebula
- sól, pieprz
- jajko
- kawałek czerstwego chleba pszennego
Bułki (8 sztuk):
- 250ml letniego mleka
- 30g roztopionego, przestudzonego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- jajko
- 2,5 szklanki (375g) mąki pszennej
Ponadto:
- gruszka
- ser pleśniowy
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- orzechy włoskie
- miód
- masło
Mięso i czerstwy chleb zmielić w maszynce. Cebulę pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać do masy mięsnej razem z jajkiem, solą i pieprzem. Uformować płaskie kotlety, piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Bułki - przygotować rozczyn drożdże i cukier zalać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30min. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).
Po tym czasie uformować 8 bułeczek i mocno spłaszczyć je dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 35-40 min). Wyrośnięte bułeczki można posmarować żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-15 min.
Przepis na bułeczki pochodzi ze strony: https://mojewypieki.com/przepis/buleczki-hamburgerowe-hamburger-buns
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz