Składniki:
- 120g mąki pszennej tortowej
- 80g mąki pszennej razowej
- 120g ciemnego cukru lub erytrolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 280g puree z dyni
- 120ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 szklanka ulubionych bakalii (orzechy laskowe/włoskie/ nerkowce/ migdały/ suszona żurawina/ rodzynki/ jagody goji/ wiórki kokosowe)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie z grubsza posiekać (głownie orzechy). W jednej misce wymieszać składniki suche - przesianą mąkę tortową, mąkę razową, przyprawy korzenne, sól i cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej wymieszać składniki mokre - roztrzepane lekko jajka, puree w dyni oraz olej. Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 22cm x 9cm., wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 min., do suchego patyczka.
Przepis pochodzi ze strony:
https://ugotuj.to/ugotuj/178571114/ciasto+dyniowo++bakaliowe/p/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz