Składniki:
- opakowanie herbatników czekoladowych
- 1 kg twarogu z wiaderka "Mój ulubiony"
- 500ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 galaretki o smaku cytrynowym
- 500ml wrzątku
- ewentualnie polewa czekoladowa na wierzch
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, odstawić, aż wystygną i zaczną tężeć. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżce twaróg z wiaderka, ciągle miksując. Na koniec wlać tężejące galaretki i krótko zmiskować, tylko do połączenia się składników. Masa wydaje się rzadka, ale szybko tężeje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na spód z herbatników ostrożnie wylać masę twarogową, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami. Wstawić ciasto do lodówki na 2-3h. Można też udekorować owocami lub polać polewą czekoladową.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.prostyprzepisna.pl/2021/10/patek-sniegu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz